Geld management – Unshakeable Samenvatting

Weleens gehoord van Warren Buffet? Een investeerder met 50 miljard. Hij is niet de enige, er zijn veel van deze investerings giganten.

Hoe krijgen deze mensen dit voor elkaar?

Dat was de hamvraag die Tony Robbins wilde beantwoorden en hij heeft daarvoor 50 van de grootste namen in de investeringswereld geïnterviewd.

In November 2017 ben ik twee weken naar Bali geweest. De vlucht daarheen is 17 uur en ik moest wat doen om mezelf te vermaken. Ik koos ervoor om naar het boek Unshakeable van Tony Robbins te luisteren op Audible.

Het boek is een “investering” van 10 uur tijd echter vind je in deze post een samenvatting van het advies uit het boek. Het boek gaat echter veel meer in op details en ik raad aan om zelf het boek te luisteren of te lezen.

8 Vrijheid feiten

Hier is wat uitleg bij nodig. Wat je moet weten is:

 • Het begrip correction in de investeringswereld betekent dat de markt 10% krimpt in een korte tijd.
 • Een bear market is als de markt 20% minder waard wordt in korte tijd. De crisis in 2008 was een bear market bijvoorbeeld.
 • Een bull market is als de markt 20% meer waard wordt.

De vrijheid feiten zoals Tony het noemt (omdat ze je financieel vrij zullen maken) zijn:

 1. Ongeveer elk jaar komt er een markt correctie.
 2. 80% van de correcties veranderd niet in een bear market.
 3. Niemand kan consistent voorspellen of een markt gaat groeien of krimpen.
 4. De aandelen markt groeit over lange termijn voor 75% van de tijd.
 5. 34 Bear markets zijn er geweest in Amerika en de tijd ertussen in gemiddeld 3 jaar. Geschiedenis herhaalt zichzelf niet maar het rijmt. Bear markets duren ongeveer 1 tot 3 jaar.
 6. Tijdens bear markets raken mensen in paniekmaar onthoud dat zonneschijn altijd komt na regen. Ook in de investeringswereld. Bear markets kunnen juist een geweldige kans zijn omdat alles in aanbieding is. Investeren focust op morgen en niet vandaag. I’m fearfull when others are greedy and greedy when others are fearfull – Warren Buffet.
 7. Niet in een markt investeren, kost je het meest.
 8. Fees and taxes matter! Beperk fooi en btw zoveel mogelijk. Dit kun je doen door niet teveel handelen en een lange termijn strategie toe te passen.

Verschillende soorten investeringen (assets)

 • Aandelen en de onderverdeling daarin. Met een aandeel koop je een deel van een bedrijf. Per jaar is 9 tot 10% winst gemiddeld op index aandelen.
 • Obligaties oftewel leningen en zijn veiliger dan aanbiedingen en leveren 85% van de tijd geld op. Obligaties kun je bijvoorbeeld verkopen voor aandelen in bear markets.
 • Andere investeringen
  • Sieraden
  • Edel-metalen
  • Geld
  • Cryptocurrencies
  • Huizen

The core 4

The core 4 zijn de vier strategieën die Tony Robbins terug vond in elke succesvolle investeerder.

 1. Verlies nooit geld. Ooit. Haat verliezen wanneer je investeerd. Maak een structuur in je investeringen dat alles nog steeds prima is in het ergste geval. Maak risico zo klein mogelijk en verwacht het onverwachte.
 2. Zorg voor assymetrische risico beloning. Dit betekent dat de beloning zo groot mogelijk is voor zo weinig mogelijk risico. Riskeer 1 euro en maak kans op 5, dan kun je voor 80% fout zijn. 5:1 kan echter niet altijd, het is een voorbeeld.
 3. Belasting en fooi efficientie. Het gaat hier niet om belasting ontduiken maar zo weinig mogelijk belasting en fooi betaling. Investeer in index funds zoals de AEX of de SMP500 en liever niet in individuele bedrijven.
 4. Diversificeer. Niet alles op 1 paard inzetten. Zet bijvoorbeeld niet alles alleen in op de Nederlandse markt maar ga globaal. Vuistregel is ongeveer 15 of meer investeringen die niet met elkaar te maken hebben.

Vind een financielë adviseur

Een financielë adviseur vinden is geen makkelijke taak omdat veel van deze adviseurs advies geven wat goed is voor hun is en niet voor jou. Als je ooit de wolf of wall street hebt gezien, denk dan aan deze scene:

Fuck the clients, name of the game: move the money from the clients pocket in to your pocket.

Het is wat overdreven maar een soortgelijke mentaliteit hebben vele finanielë adviseurs omdat ze commissie krijgen op deals en daardoor hun advies aanpassen op waar de meeste commissie is. Vaak kunnen deze adviseurs er zelf niet eens wat aan doen. Het ligt aan het systeem waar ze inzitten. Gelukkig zijn er ook adviseurs die door de wet verplicht zijn om advies te geven dat alleen in jouw voordeel is. Dit zijn adviseurs die vaak per uur betaald worden en niet via commissies. Dit zijn er niet heel veel en daarom heeft Tony Robbins 7 vragen om de juiste financielë adviseur te vinden.

De 7 vragen voor de juiste financielë adviseur.

 1. Ben je een geregistreerde investerings adviseur? Hier wil je een luide ja op hebben.
 2. Zijn jullie een affiliate van een broker dealer? Als ze ja zeggen betekent het dat ze commissie krijgen als ze een bepaald advies geven. Kijk ook op de website vooral onderin of je hier dingen kan vinden die erop wijzen dat ze partners & affiliates hebben.
 3. Biedt jouw bedrijf prorietary beleggingsfondsen of apart beheerde accounts? Je wil hier een nee op want als ze het wel doen kost dit je meer fees.
 4. Krijg jij of je bedrijf compensatie om diensten of producten aan te bieden van derde partijen op wat voor manier dan ook? Je wil hier ook een nee op.
 5. Wat is jouw filosofie over investeren? Een investeerder die voor dezelfde strategie gaat als jij is belangrijk.
 6. Welke financielë diensten bied je naast investeren (denk aan pensioen en BTW bijvoorbeeld)
 7. Waar wordt mijn geld bewaard? Ze zouden hiervoor een derde partij moeten hebben, zodat ze nooit zelf aan het geld kunnen zitten.

Investerings regels

Volgends het boek is het belangrijk om de onderstaande regels altijd te volgen wanneer het gaat

 1. Gebruik index funds als de kern van je portfolio.
 2. Het diversificeren van je portfolio van investeren creeërt veiligheid en zorgt voor meer winst als je het globaal doet.
 3. Wees altijd in bezit van een vangnet zoals obligaties.
 4. Investeer zo snel mogelijk met geld wat je kwijt kunt. Vuistregel is 10% van je inkomen.
 5. Ontdek meerdere opties, experimenteer.
 6. Herbalanceer je portfolio jaarlijks.

Silencing the enemy within

Het laatste hoofdstuk van het boek over financieel advies had een onverwacht onderwerp, namelijk emotie. Belangrijk is om te beseffen dat veel van deze strategieën allemaal uit de deur kunnen vliegen doordat emotie de overhand neemt. In de financielë wereld is het belangrijk om het hoofd koel te houden en nooit beslissingen te maken op basis van gevoel. Als je dat wel doet ben je aan het gokken.

 1. Zoek andere meningen en wees voorzichtig met de filter bubbel van confirmatie. (confirmation bias)
 2. Ga opzoek naar mensen die het niet eens met je zijn. Vraag je af wat je niet weet.
 3. Maak een checklist van beslissingen voor de investeringswereld.
 4. Pas op voor arrogantie.
 5. Gok nooit.
 6. Negatief zijn in tijden van negativiteit is dodelijk. Wordt niet afgeleid door kort termijn geleuter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *