Het begrijpen van de basis behoeften van mensen

Post Series: Psychologie
  • 1.Het begrijpen van de basis behoeften van mensen

Begrijpen wat mensen over het algemeen willen kan heel nuttig zijn in vele situaties. Nog nuttiger is als je weet hoe je deze behoeften effectief kunt vullen.

Over deze materie is al veel geschreven door vele mensen en op deze pagina zal ik veel links delen naar fantastische artikelen die een diepe uitleg geven over de theorieën van menselijke behoeftes en dus hoe deze te bevredigen.

Het begrijpen van menselijk gedrag

Er bestaat een matrix van behoeften die gecategoriseerd zijn in: zijn, hebben, doen en interacteren. Deze matrix is ontwikkeld door Manfred Max-Neef. Wikipedia heeft een artikel over deze matrix.

Een ander model die vrij bekend is (in Nederland in ieder geval) is Maslow’s hierarchie van behoeften. Het is een theorie in de psychologie die beweert dat er verschillende niveau’s van behoeftes zijn. De hoger je komt in de piramide, hoe minder mensen er zijn met je die dezelfde behoeftes proberen te bevredigen.

Maslows hierarchie van behoeften

De percentages aan de rechterkant van het model zijn de percentages van de mensen die in de laag van de piramide zitten. Het idee is dat menselijke acties richten op het behalen van doelen en dat we dingen doen en niet doen omdat we bepaalde behoeften willen bevredigen.

Nog een theorie die ik vond was van Tony Robbins die is afgeleid van dit model en hij zegt dat er 6 menselijke behoeften zijn.

Wanneer de theorieën worden vergeleken met elkaar wordt het duidelijk dat er behoeften zijn die overlappen. Nu we een duidelijker beeld hebben van wat de behoeftes zijn van mensen is het de vraag. Hoe kun je deze behoeftes in jezelf en anderen bevredigen?

Physiologische behoeftes

Simpel gezegd zijn dit de basis behoeften zoals eten, drinken, slapen, warm blijven, ademen en bewegen.

Niet zo moeilijk zou je zeggen toch?

Als ik mezelf als voorbeeld neem, merk ik dat het tegenovergestelde waar is. Ik slaap lang niet altijd 8 uur of eet dingen wat simpelweg niet goed voor je is.

Je weet waarschijnlijk al een heleboel over hoe je deze basis behoeften “goed” moet doen.

Echter zijn er toch nog veel mensen die schrijven over hoe het precies moet.

Hieronder een paar links voor je indien je, je eet en slaap skills wilt upgraden 😉

Veiligheid behoeftes

We willen veiligheid en zekerheid in ons leven. Zekerheid van overleven voor nu en voor in de toekomst en het is een van de belangrijke redenen waarom we bijvoorbeeld geld sparen en een huis willen hebben / houden.

Het kan ook de reden zijn waarom we een baan houden terwijl het ons niet echt gelukkig maakt, het biedt zekerheid.

Belangrijke vaardigheden voor veiligheid zijn gerelateerd aan (samen)werk(en) en planning.

Hieronder een paar interessante artikelen voor die vaardigheden.

Sociale behoeftes

Duizenden jaren terug in onze tijd als jagers en verzamelaars waren afhankelijk van elkaar om te overleven. Dit is pas echt veranderd in de laatste paar eeuwen tijdens de industriële revolutie waarbij het veel makkelijker is om zelfstandig te zijn.

Onze lichamen zijn dit totaal niet gewend. We worden letterlijk ziek van teveel alleen zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die meer alleen zijn een slechter immuun systeem hebben, meer kans hebben op hart- en vaat ziekten en meer kans hebben op depressie.

Dus om gezond blijven komt overeen met sociaal blijven en vrienden maken.

Zelfvertrouwen

De behoefte voor succes, status en onafhankelijkheid komt hiervandaan. We willen bewijzen tegenover anderen dat we geweldig en uniek zijn en dat we voor onszelf kunnen zorgen.

Het is wat tegenstrijdig met de sociale behoeften die we hebben, echter de balans hierin is waar het om gaat.

Succes komt niet zomaar uit de lucht vallen, je moet hiervoor plannen, nadenken en werken. Het begint allemaal met bepalen wat je doelen zijn en waarom je iets wil bereiken.

Cognitieve behoeftes

Weleens iets willen leren?

Gefeliciteerd! Volgens het model was je al je reactieve behoeftes aan het bevredigen op dit moment en was het tijd om je geluks behoeften te bevredigen.

Een interessante vaardigheid hierbij is om te leren hoe je moet leren. Daarnaast is het ontwikkelen van nieuwsgierigheid en het willen leren van nieuwe dingen een goede mindset.

Behoefte voor schoonheid

Het genieten van de mooie dingen in het leven. Zoals de natuur of het creeëren van iets nieuws zoals bijvoorbeeld kunst.

Er is zoveel te zien en te doen in de wereld.

Bekijk bijvoorbeeld maar de volgende links:

Zelfontplooiing

De behoefte naar groei en zelfontwikkeling. Meer over zelfontwikkeling is hier te vinden.

Overstijgen

De laatste behoefte van de piramide. Wanneer je op dit niveau zit in de piramide vervul je alle behoeften in zekere mate en is niet een eenvoudige taak.

Dit is de behoefte om deel te zijn van iets wat groter is dan jezelf. Je inzetten voor een hoger doel en om anderen te helpen. Volgens het model kun je alleen op dit niveau komen wanneer je voorzien bent in alle andere behoeftes.

Discussie & conclusie

Dat was de laatste behoefte en zelf heb ik nog wel een aantal vraagtekens over het model. De mate waarop een behoefte bevredigd moet worden wordt bijvoorbeeld niet besproken en wat het precies betekent wanneer een behoefte “bevredigd” is, is ook niet vastgelegd.

Echter waar we het denk ik over eens kunnen zijn is dat de behoeftes die in de piramide worden besproken herkenbaar zijn en dat we deze behoeften inderdaad proberen te vervullen.

Daarom ben ik op deze pagina ook meer ingegaan op hoe je deze behoeftes kunt vervullen en minder op de theorie.

Deel je verhaal

Welke behoeftes hebben voor jou de meeste nadruk op dit moment en waarom? Als je wilt delen, kan dit hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *